PRIVESTE VIATA PRIN OCHELARI CU LENTILE ROZ

Ca sa intelegi ce vreau sa spun, voi face comparatia intre om si un sistem de supraveghere video. Cel din urma, va inregistra TOT ceea ce vad camerele de luat vederi pentru o perioada de timp. Daca cauti un anume eveniment, il vei gasi dar acolo sunt si un procent foarte mare de  informatii inutile. In cazul omului, si mai exact ma refer la simtul vazului, este mai performant decat orice sistem de supraveghere video numai ca nu isi permite sa stocheze informatia inutila. Dar cine decide ce este util din ceea ce vezi ? Ce pastrezi ca amintire din tot ceea ce vezi? Aici vroiam sa ajung….mintea. Nu ne este util si nici sanatos sa retinem tot ceea ce vedem asa ca se aplica un filtru, furnizat de minte, si retinem exact ceea ce mintea a fost programata sa considere util.  Partea interesanta este ca totul a devenit un process atat de automat incat nu suntem constienti de el.

Dar sa-ti dau un exemplu practic. Esti intr-o incapere ce are pe jos un covor de culoare bej. Ti se face cald si vrei sa dai jos haina, sacoul. In momentul in care deschei nasturii, unul se desface din cusatura si cade pe covor. Nasturele are culoarea alba, deci nu foarte diferita de a covorului. Te apuci sa il cauti si in mod inconstient privirea ta se transforma intr-un scanner performant, programat sa caute ceva mic si alb pe fondul bej. Cu cat esti mai hotarat sa-l gasesti cu atat vei ignora obiecte de alte forme si culori intalnite in timpul procesului de cautare . Se cheama ca ai aplicat un filtru.

Un alt exemplu care imi vine in minte este ca am folosit in trecut niste cursuri scrise de limba engleza, care contineau niste exercitii scrise cu negru si rezolvarile lor scrise cu rosu. Aveam la dispozitie un plastic transparent de culoare rosie, numit filtru, care aplicat peste foaia de curs imi ascundea vederii rezolvarile exercitiilor.

Titlul articolului este o metafora, deoarece ochelarii pe care ii porti nu influenteaza atat de mult ceea ce vezi. Nu atat cat influenteaza mintea. Iar viata este perceputa prin toate cele 5 simturi de baza, dar ceea ce percepem este trecut prin filtrul mintii, printr-o analiza de tip judecata, de unde in loc sa percepem evenimentele ca atare, le percepem diferit in functie de filtrele aplicate iar rezultatetele pot fi uneori paradoxale si se manifesta de tipul urat sau frumos, bun sau rau, prost sau destept.

Toti acesti termini sunt relativi si demostreaza clar existenta acestor filtre ale mintii, si care sunt diferite de la individ la individ. Ceva ce este bun sau imi place mie, nu este  bun pentru tine sau nu iti place.

Pe de alta parte, desi culorile de baza sunt alb si negru, cand vine vorba de viata spunem negru sau roz, acesta fiind practic punctual de plecare al articolului si al metaforei din titlu.

Daca esti in categoria celor care se considera nedreptatiti de viata, sau care cred ca destinul a fost crud cu ei, ar fi cazul sa iti schimbi “filtrele” prin care percepi viata si o sa constati ca tot ceea ce este in jurul tau se schimba. Metaforic vorbind, iti pui ochelari cu lentile roz si vei vedea viata in roz. Concret vorbind nu intotdeauna poti control ace evenimente sau situatii apar in viata ta, dar poti controla cum reactionezi la ele, cum te lasi influentat de ele.

Noi nu cunoastem toate aspectele, toate fatetele unei situatii, si atunci cand o analizam o facem din perspectiva noastra, care poate diferi de cea a parsoanei de langa noi. De exemplu, daca doi copii se bat, iar tu nu cunosti pe nici unul din ei, situatia ar putea avea un caracter neutru pentru tine. Daca cunosti pe unul dintre ei, situatia se schimba mult. Daca unul din ei este copilul tau, situatia se schimba radical. De la a trece nepasator pe langa ei pana la a interveni si a aplana conflictul. In plus, indiferent de legatura ta cu cei implicati in conflict, tu poti influenta rezultatul numai daca te afli acolo in momentul desfasurarii lui, altfel rezultatul va fi acelasi indiferent de gradul tau de interes fata de persoanele aflate in conflict.

Am sa-ti mai dau un exemplu ceva mai dur de data aceasta. Daca afli de o crima, manifesti compasiune fata de victima si cine stie ce sentimente fata de criminal. In schimb, daca este vorba de un criminal,  om care a facut multe lucruri rele si este condamnat la moarte, s-ar putea sa fii de acord si sa sustii autoritatiile in demersul lor de a pedepsi vinovatul. In ambele situatii este vorba de acelasi lucru, moartea unui om dar conjunctura, ce actioneaza ca un filtru, ne face sa privim diferit acelasi aspect.

Concluzia la care am vrut sa ajung si care sa te puna pe ganduri este faptul ca daca lucrezi asupra ta, asupra modului cum judeci lumea si practic cum aplici aceste filtre, iti vor influenta viata in mai bine sau mai rau…Sunt doar niste alegeri pe care este important sa le faci constient si inainte  sa actionezi sau sa reactionezi sa te opresti timp de cateva secunde si sa te intrebi daca exista si alte variante…Asta inseamna sa nu te lasi prada primului impuls ci sa iti manifesti liberul arbitru, luand o decizie constienta dintr-o pozitie obiectiva de observator si nu parte implicata afectiv, emotional.

De ce am vrut asa de mult sa vorbesc despre asta? Pentru ca de asta depinde fericirea sau nefericirea ta ca individ. Mai exact, nu este in exterior si nu depinde de altii ci de tine si de cum gandesti. Cineva spunea ca daca vrei sa te apuci sa faci schimbari, incepe cu tine!

Stiu ca ceea ce am spus aici lasa loc de multe interpretari, si poti fi de acord cu unele lucruri sau nu, acum sau mai tarziu cand vei constientiza asta. Dar mi-ar face placere sa aflu parerea ta, si daca crezi ca merita o schimbare de ochelari…

 

Cu drag

Adi 3PAS

Leave a Reply