NOI TOTI AVEM “VALOARE”

Da, stiu ca suna ca extras dintr-un cantec de petrecere dar este un adevar. Avem prostul obicei, si acesta mostenit din generatie in generatie de a judeca pe ceilalti si a-i imparti in doua categorii : oameni valorosi si oameni fara valoare. Dar TU in ce categorie te incadrezi?

De ce am spus ca obiceiul este prost? Pai intocmeste o  lista apoi alege din lista un om fara valoare dupa parerea ta. Acel om are serviciu, are familie deci are in jur oameni care il apreciaza si pentru ei conteaza, chiar daca pentru tine nu. Si chiar daca nu ar avea nimic din toate acestea si ar fi un simplu muritor de rand, singur, tot are valori ce inca nu sunt evidentiate, ca la oricine de altfel. Si asta pentru ca asa a hotarat el si nu este treaba ta.

Am spus valoare si lipsa valoare ca este mai pe intelesul multora. Aceasta forma de discriminare sa-i spunem asa poate avea si alte denumiri: cu sau fara respect, prosti sau destepti. Oricum le-am spune, toate aceste etichetari sunt relative caci sunt dependente de o baza de comparat, si in functie de acea baza pot fi de o parte a listei sau de alta, iar daca schimbi baza de raportare se schimba toata lista. Iar culmea, de cele mai multe ori baza esti chiar tu. Iar atat tu cat si ceilalti, de-a lungul timpului evoluam, ne dezvoltam intr-o directie sau alta deci valorile se pot schimba de la o zi la alta sau de la un an la altul. Ce rost mai are lista? TU NU MAI ESTI CEL DE IERI.

Si acum vine partea cea mai grea….acceptarea oamenilor asa cum sunt. Prima tendinta este sa evitam oamenii care nu ne plac, dar de cele mai multe ori, daca consideram ca putem face asta, intr-un mod mai bland sau mai butin bland le cerem sa se schimbe. Pentru ca este mai usor decat sa o facem noi. Sau de cele mai multe ori nu stim sau nu ne dam seama ca aceasta este solutia. Trebuie sa ne schimbam noi, macar atitudinea, ca sa nu mai vedem in celalalt defectele ci calitatile.

Din pacate, in relatia de cuplu dupa ce dispare euforia sentimentului de iubire, parca brusc apar la suprafata defectele. Iar acceptarea lor sau nu face diferenta intre cuplurile care au o relatie armonioasa de lunga durata si cele care nu au sau chiar se despart.

Din pacate mass media nu sprijina armonia dintre oameni, ba chiar instiga la ura, invidie si violenta prin natura stirilor care fac audienta. Si pentru ca fac audienta ne dam seama cat de grava este problema, cat de multi rezoneaza cu acest mod de a evalua oamenii si faptele lor.

Inclusiv faptul de a avea valoare, in ziua de astazi se limiteaza prea mult la exterior…cum  te imbraci, cum vorbesti, ce masina ai, in ce cluburi te distrezi, etc…. VAL OARE adica esti pe val?

Eu sper ca ti-am atras un pic atentia catre valorile spirituale, catre suflet, catre ceea ce simti si cum reactionezi la ceea ce simti…aceasta este valoarea catre care tind eu. Dar tu?

 

Cu drag

Adi 3PAS

Leave a Reply