CAND CEVA SE CURATA, ALTCEVA SE MURDARESTE

Principiul in sine este relativ usor de inteles si explicat, dar am constatat ca sfera lui de aplicabilitate este mult mai mare. Luat ca atare, dupa ce ne spalam pe maini, vom avea mainile curate dar lasam in urma apa cu sapun si cu murdaria data jos de pe maini. S-au curatat mainile dar s-a murdarit apa care era curata inaintea spalarii mainilor.

In cadrul unei activitati fie la munca sau la joaca, daca alocam mai mult timp uneia anume, neglijam implicit alta sau alte activitati. Timpul este limitat, deci este normal sa se intample asa, asadar acesta este un alt aspect al principiului din titlu.

Spatiul fizic si deplasarea se incadreaza in acelasi principiu printr-o asociere simpla – nu poti fi in mai multe locuri simultan, deci pe masura ce te apropii de un loc anume, te indepartezi de locul de unde ai plecat.

Varianta spirituala a acestui principiu se aplica cand este vorba de dragoste. Si atentie, aici ma refer la dragostea asa zis oarba, bazata pe dependenta de persoana iubita. Si aici, pe masura ce te indragostesti de cineva (te apropii sufleteste de cineva ) te indepartezi sufleteste (chiar urasti uneori) pe altcineva, si anume fostul sau actualul..depinde de context :).

Iar partea cea mai frumoasa este faptul ca acest principiu nu se aplica celui mai frumos sentiment –iubirea, iubirea neconditionata. Atunci cand te iubesti pe tine suficient de mult incat esti capabil de a darui, atunci cand nu mai imparti oamenii in unii pe care ii iubesti mai mult si altii care ii iubesti mai putin, atunci cand nu mai imparti fiintele vii in oameni si animale si pe cei dintr-o categorie ii iubesti mai mult, atunci cand nu astepti o recompensa cand ai ocazia sa ajuti pe cineva, vorbim de iubire neconditionata  si este minunat ca acest principiu nu se aplica si aici.

Sper ca ti-am captat atentia suficient de mult incat sa ai grija sa fie mai multa curatenie reala in viata ta.

Si in incheiere, te las sa reflectezi asupra cuvintelor cuprinse in “Rugaciunea Cercetasului”, cuvinte profunde care pe mine m-au atins intr-un mod special intr-un moment special dintr-o anumita zi:

“Dă-mi Doamne harul să am mâinile curate, curată să-mi fie limba, gândurile curate.
Ajută-mă să lupt pentru binele care se dobândeşte greu, împotriva relelor care se fac uşor.
Nu mă lăsa să mă deprind cu lucruri care-mi ruinează viaţa şi pierd sufletul.
Învaţă-mă să muncesc cu sârguinţă şi să mă comport cu sfinţenie, chiar şi atunci când numai Tu însuţi mă vezi, ca şi cum m-ar vedea toată lumea.
Iartă-mă atunci când greşesc şi ajută-mă să-i iert pe cei care nu mă tratează bine.
Ajută-mă să-i ajut pe alţii chiar şi atunci când îmi vine greu să o fac.
Dă-mi ocazia să fac un pic de bine în fiecare zi şi fă să-mi găsesc bucuria numai în Tine.

AMIN!”

Si totusi toate aspectele prezentate aici sunt normale daca imi permiti sa ma exprim asa, adica fac parte din viata si per ansamblu ofera imaginea de echilibru asemanator principiului Ying-Yang.

Cu drag

Adi 3PAS

Leave a Reply